Spaar en Hout in Haarlem is prachtig gelegen aan het Spaarne in een groot historisch park. Het in 2013 gerenoveerde monumentale pand dateert uit 1930 en heeft de status van Rijksmonument. Spaar en Hout heeft 36 appartementen, waarvan 6 appartementen voor echtparen, met afmetingen van ongeveer 30 m2 en 70 m2. Het is een verpleeghuis voor bewoners met een zorg zwaarte pakket vanaf (ZZP) 4, zonder dementie.

Zij ontvangen vergoeding voor wonen, verzorging en verpleging (intramuraal) via de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat kan ook op basis van het Volledig Pakket Thuis (VPT), alleen betaalt u dan de huur en servicekosten op particuliere basis. De kale huurprijzen bedragen dan tussen de € 998,- en € 1.450,- euro (afhankelijk van de grootte en ligging van het appartement. Daarbij komen nog andere kosten, waaronder servicekosten). Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) vraagt wel een eigen bijdrage voor zorglevering op basis van het eigen inkomen en vermogen. Zie nadere informatie op de homepage bij Wonen en Zorg en op de website www.hetcak.nl

Tussenhout, een apart gebouw op het terrein, heeft drie kleinschalige woningen (woonkamers) en 25 slaapkamers (verdeeld over drie etages) voor 25 bewoners met dementie (psychogeriatrische bewoners). In een slaapkamer is ook ruimte voor eigen meubels van bewoners. Elke etage heeft een grote gemeenschappelijke ruimte, zitkamer/eetkamer en ruimtes die ingericht zijn als traditionele was- en strijkruimte, tuinkamer en een ‘winkeltje’ met artikelen van vroeger. In Tussenhout is rekening gehouden met de belevingswereld van de bewoners. Door de persoonlijke zorg en begeleiding bij het structureren van de dag, heerst er een vertrouwde huiselijke sfeer. Het ritme van de dag wordt bepaald door de behoefte van de bewoners met dementie, die met elkaar overdag in een kleinschalige woning verblijven. 

Wonen

Spaar en Hout heeft ruime appartementen met ruimte voor eigen meubels. Zes appartementen zijn geschikt voor echtparen. Op de begane grond is een lounge met uitzicht op het water, receptie, restaurant, koffiekamer en bibliotheek. Ook in het park is het goed toeven voor bewoners. Dagelijks kunnen bewoners aanschuiven voor de warme lunch in het restaurant. Het ontbijt en de avondboterham met verse producten worden in het eigen appartement geserveerd of in het restaurant. Het activiteitenprogramma voor bewoners sluit aan bij hun voorkeur en interesses op cultureel en maatschappelijk gebied.

 Cliëntenraad Spaar en Hout

 Mevrouw drs. L.M. Huiskens MBA, voorzitter (Spaar en Hout) - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Mevrouw M. Hagens (Den Hout)

 Mevrouw R. Heems (Middelhout)

 Heer D. Frank (Spaar en Hout)

 Mevrouw L. Burghout (Tussenhout)

 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Gastvrije organisatie - Waar het om gaat is dat medewerkers verder gaan dan hun functiebeschrijving. Met andere woorden, wij willen in alle denkbare mogelijkheden voldoen aan de verwachtingen van bewoners en gasten.

Harm Okker
Facilitair manager